Tokrat objavljamo pregled najpogostejših povzročiteljev mastitisa, za lažjo predstavo, v čem se med seboj razlikujejo in katere so ključne lastnosti določenih povzročiteljev. 
Z njo si lahko delno razložite tudi rezultate bakterioloških raziskav, ki jih dobite iz laboratorija. 
 

Kratka razlaga

Virulenca

Virulenca pomeni stopnjo patogenosti: torej bolj je povzročitelj virulenten, hujši je mastitis, ki ga povzroči. 
Po virulenci ločimo dve skupini povzročiteljev: "mayor" in "minor"- pomembnejše povzročitelje in manj pomembne povzročitelje. Mayor so torej tisti,  pri katerih je mastitis "hujši". 


Epidemiologija /ekologija

Po tem, ali so vezani na okolico ali na žive celice organizma, povzročitelje ločimo na nalezljive in okoljske. Nalezljivi povzročitelji lahko preživijo samo ob prisotnosti žive celice, večinoma v in na vimenu ter se prenašajo med molžo. Okoljski povzročitelji pa so prisotni v nastilju, gnoju, povsod v okolici. 
Več o tem si lahko preberete v prejšnjih objavah: tu več o Staph. aureusu, najpogostejšem nalezljivem povzročitelju in tu o kritičnih obdobjih za prenos nalezljivega mastitisa
 
Vidimo, da se nekateri povzročitelji lahko obnašajo kot nalezljivi in kot okoljski. 
 

Barvanje po Gram-u

Bakteriologi bakterije ločijo tako, da jih pobarvajo po Gramu. Nekatere bakterije se obarvajo rdeče, druge vijolično. Različno obarvanje je posledica razlik v zgradbi bakterijske stene. To ima tudi praktičen pomen pri pravem izboru antibiotika. Nekateri antibiotiki delujejo na bakterijsko steno in ti niso uporabni za boj proti bakterijam, ki te nimajo.

 
 
*tabela je povzeta po programu Keno-M, CID LINES
CNS- koagulaza negativni stafilokoki, skupina povzročiteljev iz rodu stafilokokov. 
 
V tebeli vidimo nekaj glavnih skupin povzročiteljev: bakterije v tabeli so po Gramu + in po Gramu -, ter Mycoplasme, ki so bakterije brez celične stene ter se zato po Gramu ne obarvajo. Pri nas Mycoplasme niso pomembne povzročiteljice mastitisa. 
Njihova posebnost je, da v vime ne vstopajo samo preko seskovega kanala, tako kot vsi ostali povzročitelji. 
Na bakterioloških izvidih pri nas ponavadi streptokoke delijo na Str. agalactiae, vse ostale pa imenujejo drugi streptokoki. Delitev izvira iz preteklosti, ko je bil Str. agalactiae pomemben in pogost povzročitelj mastitisa, t.i. kužne presušitve. Str. agalactiae je za razliko od večine drugih Str. nalezljiv povzročitelj- torej se prenaša med molžo, ne iz okolice. 
Vendar vidimo, da se tudi Str. dysgalactiae lahko obnaša kot nalezljivi povzročitelj. Torej je ta delitev na Str. agalactiea in druge Str. nepopolna in bi v praksi potrebovali natančnejše definiranje streptokokov.
 
Poleg bakterij mastitis lahko povzročajo tudi kvasovke in plesni ter alge (Prototheca). Od teh povzročiteljev so pri nas  pomemben povzročitelj mastitisa kvasovke. Ti, nebakterijski povzročitelji so problematični, ker nanje antibiotiki ne delujejo! 
 
Obstaja še veliko drugih povzročiteljev mastitisa, vendar gotovo več kot 90 % mastitisa povzročijo ti, ki so vključeni v tabelo.
 
 
Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.