Koruzo siliramo samo enkrat letno. To je edina priložnost, da pravilno pripravimo in obdelamo silažo. Če naredimo napako, celo leto trpimo zaradi zmanjšane proizvodnjo mleka.  Da bi krave učinkovito izkoristile škrob iz koruzne silaže, mora biti koruzno zrnje pri procesu siliranja dobro zdrobljeno. 

Pred leti je veljalo, da je koruzna silaža zadostno zmleta, če je vsako zrno vsaj počeno ali prepolovljeno. Danes je proizvodnja krav bistveno višja. Krave pa  imajo višje potrebe. Hrana  hitreje prehaja skozi prebavni trakt, zato je pomembno, da je koruzno zrnje ustrezno zmleto, da krave lahko izkoristijo čim več razpoložljivega škroba.  Neizkoriščen škrob v prebavnem traktu se odraža v povišanih vsebnostih škroba v izločenem blatu, kar predstavlja potrošen denar za hranila, ki niso bila izkoriščena.

Silirni kombajni imajo v ta namen vgrajen drobilec, ki omogoča drobljenje zrnja na majhne delce. Kako dobro smo uspeli zdrobiti zrnje, je odvisno od zmožnosti drobilca, upravljalca kombajna in zrelosti koruze ob siliranju.

 

Kako naj vem ali je zrnje koruzne silaže dovolj dobro zmleto?  Pravi čas za določitev (KPS) ustrezne zmletosti zrnja je v času siliranja, ko lahko še prilagodimo nastavitve drobilca na kombajnu. Ocena zmletosti zrnja ni tako enostavna, ker je zrnje pomešano s celotno rastlino. Zato je bila razvita tehnika ločevanja zrnja od  preostalih delcev z vodo.  Uporabna je tako na njivi, kot doma (Savoie in sod., 2004). Ta enostavna metoda izkorišča načelo plovnosti, lažji deli rastline plavajo na površju, zrnje pa se potopi na dno.   Priporočljivo je, da test  naredimo takoj ob začetku siliranja, da lahko kombajnist še spremeni nastavitve drobilca glede na rezultat testa. Postopek tehnike ločevanja zrnja, ki ga lahko izvedete doma ob siliranju: 

Korak 1: Potrebujemo 20 L vedro, ki ga do polovice napolnimo z vodo. Zberemo več reprezentativnih vzorcev silaže iz različnih mest, jih med seboj dobro premešamo  nato  odvzamemo 1 liter, in   stresemo v vodo.  

Korak 2: Nežno potopimo material, da se zrnje loči od preostale rastline in usede na dno.  

Korak 3: Odstranimo vse plavajoče delce iz površine vode, nato si pomagamo s cedilom, da dokončno ločimo zrnje.