BETAIN – učinkovita zamenjava za metionin in holin klorid


Betain je, učinkovit in ekonomičen substitut za metionin in holin klorid v prehrani živali. Učinki betaina so dokazano pozitivni, ne le pri zmanjševanju stroškov krme, pač pa tudi na proizvodnje rezultate v reji živali.

Betain je že dolgo poznan nutrient v prehrani prašičev in perutnine, ki spada v funkcionalno skupino 'kemijsko dobro definiranih snovi s podobnim učinkom kot vitamini' (3a). Prvotno so ga pridobivali iz sladkorne pese, zdaj pa se večinoma proizvaja sintetično. Sintetični betain je zaradi enostavnejše proizvodnje cenejši od naravnega in dostopnost na trgu ni sezonsko pogojena.

 

FUNKCIJE IN UČINKI BETAINA:

  1. Donor metilnih skupin:

V prehrani živali se betain primarno uporablja kot zamenjava za metionin in holin klorid. Je zelo dober donor metilnih skupin v procesu metilacije, sodeluje pa tudi v metabolizmu beljakovin in energije.

Metilacijski cikel:

metilacijski cikel

Z vključitvijo betaina, lahko zamenjamo:

15 – 20 % metionina,

100 % holin klorida (razen pri mladih živalih)

 

  1. Ozmolitska funkcija:

Betain ima v organizmu živali pomembno osmolitsko funkcijo. Uravnavanje ustreznega osmotskega statusa in s tem volumna celice je izjemnega pomena za vse celične funkcije, kot mnoge metabolne procese v njej. Betain je eden od najučinkovitejših organskih osmolitov, saj se akumulira v celicah prebavnega trakta, kjer regulira prehajanje vode skozi epitelij prebavil.

Ustrezen osmotski status živali je bistvenega pomena v stresnih situacijah, predvsem vročinskem stresu. Betain, s svojo osmolitsko funkcijo, pripomore k boljši integriteti prebavne sluznice in boljšemu zadrževanju vode v celicah. S tem vpliva tudi na konsistenco fecesa (manj vodeno blato - manj moker nastilj).

Betain ima tudi dokazan pozitiven vpliv na krakteristike trupa zaklanih živali. Povečuje delež mišičnine in zmanjšuje delež maščobnega tkiva tako pri prašičih kot brojlerjih. Ta učinek strokovnjaki pripisujejo večji razpoložljivosti metionina in cistina za nalaganje v mišičnino, kar pomeni manj razpoložljivih aminokislin za deaminacijo in posledično sintezo maščobnega tkiva. Betain vpliva tudi na večjo dostopnost holina, ki je na voljo za tvorbo VLDL (lipoproteini z zelo majhno gostoto). Ti so odgovorni za preprečevanje nalaganja maščob v jetrih. Betain tako posredno učinkuje tudi na manjšo zamaščenost jeter, ki se pogosto pojavi pri kokoših nesnicah.

POVZETEK:

Betain v prehrani živali:

  • Zmanjša stroške krme
  • Izboljša prebavljivost hranilnih snovi
  • Izboljša rast in izkoriščanje krme
  • Stabilizira metabolizem med vročinskim stresom
  • Poveča delež mišičnine
  • Zmanjša delež maščobnega tkiva
  • Ima pozitiven učinek na konsistenco blata
  • Podporni učinek kokcidiostatikom (brojlerji)

 

Prednosti betaina pred holin kloridom:

 

V Animalisu imamo na voljo betain proizvajalca Biochem. Dobavljiv je v dveh oblikah in različnih koncentracijah :

  • Betain 33% (naravni, tekoči betain – min.33% betaina)
  • Hepatron 75% (sintetični, praškasti betain hidroklorid – 75% betaina, 23% klorida)
  • Hepatron 95% (sintetični, brezvodni betain – 95% betaina)
  • Hepatron 85% (kombinacija Hepatron 75% in Hepatron 95% - 85% betaina, max.10% klorida)

 

Ekvivalenca med proizvodi Hepatron in viri metionina:

Ekvivalenca med proizvodi Hepatron in viri holina:

 

Ob visokih cenah metionina in svojimi ugodnimi učinki v reji živali,  je betain zagotovo zelo dobra alternativa, za zamenjavo metionina in holin klorida v prehrani živali! 

 

Za več informacij o proizvodih smo Vam vedno na voljo.