ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE SESKOV PRED MOLŽO (predipping)
 
S čiščenjem in razkuževanjem seskov pred molžo dekontaminiramo kožo seskov.
 
To je pomembno zato:
1.  da omejimo širjenje mikroorganizmov in znižamo število novih intramamarnih infekcij (zlasti z okoljskimi mikroorganizmi, ki so v umazaniji, ki je na vimenu),  
2.  da preprečimo kontaminacijo mleka z umazanijo, ki je na seskih.
 
Poleg tega pravilna priprava vimena prispeva k boljšemu spuščanju mleka v vime, to pa skrajša čas molže in s tem zmanjša možnost za poškodbe kože  in konice seska (razcveteli seski) ter poveča količino namolzenega mleka.  
 
Okoljski mikroorganizmi (zlasti koliformi in okoljski streptokoki) kontaminirajo kožo vimena med molžami, na ležišču. Te mikroorganizme lahko z vimena odstranimo z uporabo dezinfekcijske pene, ter jim tako preprečimo, da bi med ali po molži prišliskozi seskov kanal in povzročili mastitis.
 
V molzišče in na vime vnašajmo čim manj vode. Bakterije ljubijo vlago in se v vlažnih pogojih uspešno razmnožujejo in prenašajo.
 
Pripravki za pripravo vimena na molžo morajo razmehčati umazanijo na vimenu, vime razkužiti in ne smejo puščati zaostankov v mleku. Poleg tega naj negujejo kožo vimena.
Pripravki v obliki pene, ki imajo tudi dezinfekcijske lastnosti, so idealna sredstva za ta namen. 
 
Pena je polsuhi način pranja: z njo na vime nanašamo majhno količino vode. Pena zelo učinkovito razmehča umazanijo in nam olajša čiščenje vimena.
 
Raziskave kažejo, da razkuževanje vimena pred molžo v primerjavi s suhim čiščenjem vimena ali s čiščenjem samo z vodo, prepolovi število novih intramamarnih infekcij z okoljskimi mikroorganizmi. Zmanjša tudi možnost novih infekcij z nalezljivimi povzročitelji ( zlasti Staph. aureus).
 
Po pranju vimena je izrednega pomena, da seske pred natikanjem molznih enot zelo natančno in dobro obrišemo. Vime brišemo s papirnatimi ali bombažnimi brisačami, ki jih uporabljamo samo za eno kravo.
 
Posvetimo se tudi čistoči krav, ki prihajajo v molzišče. Umazane krave v molzišču podaljšajo čas molže in zmanjšajo uspešnost priprave na molžo. 
 

 
 
Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.