ČISTOČA KRAV KI PRIDEJO V MOLZIŠČE


Čistoča krav ki pridejo v molzišče ima velik učinek na učinkovitost molže in na število intramamarnih infekcij.  
Ocenjuje se, da umazane krave podvojijo čas potreben za pripravo na molžo in tako podaljšajo čas molže na kmetiji. 
Čistoča krav je tudi v močni korelaciji s številom somatskih celic!


Mleko vrhunske kakovosti lahko pridelamo le, če so seski krav pred molžo čisti! S tem preprečimo kontaminacijo mleka z umazanijo in mikroorganizmi, ki so v njej. Bakterije, ki jih ne odstranimo z vimena pred molžo končajo v mleku ali "zlezejo" skozi odprt seskov kanal v vime in lahko povzročijo mastitis. 
Zato je potrebno pred molžo izredno natančno očistiti seske. S tem znižamo tveganje za pojav mastitisa in izboljšamo kvaliteto namolženega mleka! To pa veliko lažje dosežemo, če krave v molzišče pridejo čiste. 


Čistočo krav, ki pridejo v molzišče lahko izboljšamo zlasti:
- z rednim čiščenjem in nastiljanjem (primerno dolgih) ležišč, kar zagotavlja suho, čisto in udobno ležišče in
- s striženjem vimena in repa krave in /ali z ožiganjem vimena. 

 

 

Za ocenjevanje čistoče krav ki pridejo v molzišče uporabljamo tabelo za ocenjevanje čistoče, po kateri ocenjujemo čistočo vimena in čistočo spodnjega dela nog od 1 do 4. Ocena 1 pomeni zelo čisto vime in noge, ocena 4 pa zelo umazano vime in noge. Raziskave so pokazale, da slabša čistoča krav za eno enoto pomeni za 40-50.000 več somatskih celic v bazenu

 

Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.