KAJ LAHKO NAREDI MOLZNIK ZA VISOKO KVALITETO MLEKA?

Kaj je osnovni cilj kmetije molznih krav? Proizvodnja mleka visoke kakovosti.


Nanjo vplivajo številni dejavniki: zdravje črede, okolje, hlev, nastilj, prehrana, molzni stroj...
Molznik ne more vplivati na vse dejavnike, ki vplivajo na kvaliteto mleka, vendar ima odločilen vpliv na kvaliteto proizvedenega mleka. 
 
Med molžo mislite ČISTO: čiste roke, čisti predpasniki, čisto vime, čista molzna oprema, čisti lončki za razkuževanje vimena, čisto molzišče... OPAZUJTE vime in bodite pozorni na spremembe vimena in mleka, na znake mastitisa in na zdravje krav. 
 
Bodite pozorni na: 

  1. Proces molže in molzno rutino. Naučite se prave rutine in jo dosledno izvajajte. 
  2. Seske in seskove konice- seski morajo biti pred natikanjem molznih enot čisti in suhi! Posebno pozornost posvetite konici seska, ki jo je težje očistiti.
  3. Zgodnje odkrivanje mastitisa: bodite pozorni na spremembe vimena (otečeni, trdi, pordečeli seski...) in jemljite ter preglejte prve curke mleka. Identificirajte in ločite krave z mastitisom.
  4. Molzne enote naj bodo čiste. Umazane očistite, če je potrebno jih med molžo tudi razkužite.
  5. Lončke za pranje in razkuževanje vimena: vzdržujte čisto zunanjost lončkov in zamenjajte vsebino, če je onesnažena. Pazite, da v lončke ne teče voda (umazana ali čista), ko perete molžišče ter da lončki ne pridejo v stik z umazanijo.
  6. Brisače in nosilce brisač: brisače morajo biti ob uporabi čiste; ne umazane, mokre, premočene...
  7. Rokavice: uporabljajte rokavice za enkratno uporabo in jih med molžo redno umivajte in razkužujte.
  8. Tla molzišča: očistite blato po vsaki pomolzeni skupini živali. Ne čistite molzišča med tem, ko so v njem krave. Umazana voda bo škropila po vimenu in seskih. 

 

Pranje in razkuževanje seskov pred molžo: učinkovito "polsuho" pranje s peno. 

 

Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.