Test stabilnosti različnih komercialnih živih kvasovk v mineralni mešanici, pod stresnimi pogoji skladiščenja

Uvod

Žive kvasovke se v prehrani prežvekovalcev uporabljajo za stabilizacijo vampa, izboljšanje prebavljivosti vlaknine in izboljšanje proizvodnih parametrov. Najpogosteje se v praksi žive kvasovke dodajajo živalim preko mineralnih mešanic. Za varne in zanesljive učinke, je stabilnost kvasovk med skladiščenjem mineralnih mešanic zato bistvenega pomena.

Za preučitev stabilnosti različnih komercialnih živih kvasovk v standardni mineralni mešanici za prežvekovalce smo opravili sledeči in-vitro test.

Material in metode

Test je bil napravljen v Raziskovalnem Inštitutu za tehnologijo hrane (IFF) v Braunschweigu, Nemčija. Standardni mineralni mešanici za prežvekovalce smo dodali 2% komercialnih živih kvasovk. V ta namen smo zamešali 7,35 kg mineralne mešanice in 150 g živih kvasovk in mešali 3 minute v mešalcu (Lödige, 20 L). Po temeljitem mešanju smo vzorce zapakirali v plastične vrečke in jih shranili v prostoru na 25°C in 60% relativni vlagi. Ti pogoji skladiščenja so bili izbrani tako, da simulirajo za kvasovke zelo stresne pogoje.

Testirali in primerjali smo štiri komercialne žive kvasovke: ProbioSacc® (Biochem), Proizvod L, Proizvod A in Proizvod Y. Vzorce smo testirali šestkrat (T 1-6), pri čemer so bili vzorci stari 0, 7, 14, 28, 42 in 56 dni. Za analizo smo uporabili uradno metodo za določanje probiotičnih živih kvasovk (EN-method 15789). Vsak test z različnimi serijami kvasovk smo ponovili trikrat in število kvasovk (CFU) določali v ponovitvah. Vse serije so bile sveže, z veljavnim rokom uporabe. Pred mešanjem z mineralno mešanico smo analizirali tudi čiste proizvode živih kvasovk. Koncentracije kvasovk (CFU/g) po specifikaciji posameznih čistih proizvodov in pričakovane koncentracije kvasovk (z dodatkom 2% kvasovk) v mineralnih mešanicah so prikazane v tabeli 1. 

Proizvod

Probiosacc

Proizvod L

Proizvod A

Proizvod Y

Konc. kvasovk (CFU/g) v čistem proizvodu

1,5 x 1010

2 x 1010

1 x 1010

0,1 x 1010

Delež dodanih kvasovk v min. mešanico (%)

2

2

2

2

Pričakovana konc. kvasovk (CFU/g) v min. mešanici

3 x 108

4 x 108

2 x 108

2 x 107

Tabela 1: Pregled testiranih proizvodov z živimi kvasovkami

Rezultati

Pričakovano število kvasovk  je bilo v čistih proizvodih ustrezno in v skladu z deklariranimi vrednostmi, prikazanimi v tabeli 1. Prav tako je bilo pričakovano število kvasovk v vseh mineralnih mešanicah v vzorcih T1 ustrezno, razen v vzorcu s produktom Y (Slika 1).  Rezultati preživetja kvasovk v celotnem poskusnem obdobji so prikazani na sliki 1.

Test stabilnosti različnih komercialnih živih kvasovk v mineralni mešanici

Slika 1: Rezultati preživetja živih kvasovk v mineralnih mešanicah pri šestih dnevih vzorčenja (dan 0 – dan 56)

Kvasovke v proizvodu Y so pokazale slabo sposobnost preživetja (<80%) že takoj po mešanju z mineralno mešanico (T1), čeprav je bil čisti proizvod v skladu s specifikacijo. Ugotovili smo signifikantne razlike v stabilnosti kvasovk. ProbioSacc® kvasovke so pokazale najboljšo stabilnost pri skladiščenju do T4, sledile so kvasovke iz proizvoda A in nato kvasovke iz proizvoda L. Kvasovke iz proizvoda Y so pokazale izjemno slabo stabilnost v mineralnih mešanicah, kar smo opazili v vseh treh ponovitvah testa.

Zaključki

ProbioSacc® je v primerjavi z drugimi kvasovkami pokazal boljšo stabilnost pri daljšem obdobju skladiščenja. Visoka stabilnost kvasovk, v kombinaciji z dokazano hitro in visoko aktivnostjo v vampu potrjuje, da je ProbioSacc® zelo učinkovit za uporabo kot probiotik v prehrani prežvekovalcev.

Kvasovke Probiosacc (Saccharomyces cerevisiae MUCL 39885 (4b1710)) vsebujejo 1,5 x 1010 CFU/g in so ene od najbolj koncentriranih kvasovk na tržišču. Registrirane so za mlečno govedo, goveje pitance, konje, svinje in pujske do 35 kg in vse vrste manjših prežvekovalcev (razen ovc in jagnjet za pitanje).

Za več informacij o proizvodu, predvsem o doziranju za posamezne vrste smo vam vedno na voljo.