Sodobna perutninska proizvodnja se sooča s številnimi izzivi, med katerimi so tudi šepanje in obolenja prebavnega trakta, ki imajo velik vpliv na dobrobit živali in na proizvodnjo. Eden najpogostejših vzrokov šepanja brojlerjev je nekroza glave stegnenice, do katere pride z bakterijsko okužbo preko krvnega obtoka. Izvori te bakteriemije so različni, a pogosto pride do bakterijske translokacije iz prebavnega trakta. Glavni razlogi za to translokacijo so povezani z disbakteriozo in povečano propustnostjo črevesja, kar omogoča, da se bakterije, prisotne v prebavnem traktu, »preselijo« iz črevesnega lumna v krvni obtok. To jim omogoči dostop do različnih tkiv in organov živali, kjer povzročajo različne zdravstvene probleme, vključno z nekrozo glave stegnenice.

Za preučitev povezave med disbakteriozo in nekrozo glave stegnenice smo naredili obsežno študijo in jo ovrednotili s Huvepharmino platformo za spremljanje zdravja brojlerjev, Aviapp.

Dizajn študije

V študijo smo zajeli anonimno zbirko podatkov, ki so bili naključno izbrani na področju celotnega Združenega kraljestva (UK) in so zajeli skupno 4042 brojlerjev (v starosti od 11 do 34 dni). Pri nekropsiji smo ovrednotili tako disbakteriozo (po Degussem, 2010) kot nekrozo glave stegnenice (ocena med 0 in 3, ocena 0 = brez lezij in ocena 3 = hude lezije). Za statistično analizo smo ptice, glede na nekrozo glave stegnenice, razdelili na razred 0 (= ocena 0) in razred 1 (= ocene 1 do 3), ali z drugimi besedami: razreda sta ustrezala zgolj prisotnosti ali odsotnosti nekroze glave stegnenice, ne pa stopnji nekroze. Naredili smo kontingenčno tabelo med disbakteriozo in razredom nekroze glave stegnenice in napravili Pearsonov hi-kvadratni test. Za preučitev učinka odziva na odmerek smo izračunali razmerja obetov, za vsak razred disbakterioze, pri čemer smo razred 0 uporabili kot izhodiščno vrednost.

Rezultati

Ugotovljena je bila povezava med disbakteriozo in pojavnostjo nekroze glave stegnenice. Rezultati razmerja obetov so predstavljeni v spodnji tabeli in kažejo povišana razmerja nekroze glave stegnenice s pozitivnimi ocenami disbakterioze. Teh razmerij ne smemo interpretirati kot absolutne vrednosti: nakazujejo le prisotnost signifikantne povezave med disbakteriozo in nekrozo glave stegnenice, ne pa stopnje povezanosti. Stopnja disbakterioze ni imela statistično značilnega vpliva.

 

Razred nekroze glave stegnenice (št. ptic)

Razmerje obetov

p - vrednost

Razred disbakterioze

0

1

0

2253 (99,6%)

9 (0,4%)

1,00

 

1

599 (91,5%)

56 (8,5%)

23,40 (11,51 – 47,58)

< 0,001

2

975 (91,3%)

93 (8,7%)

23,88 (12,00 – 47,53)

< 0,001

3

54 (94,7%)

3 (5,3%)

13,91 (3,66 – 52,81)

< 0,001

Skupno št. ptic

3881

161

 

 

Tabela 1: Kontingenčna tabela z razmerji obetov s 95% intervalom zaupanja, kažejo na povezavo med disbakteriozo in nekrozo glave stegnenice pri 4042 brojlerjih Ross 308

Zaključki

Študija je pokazala statistično značilno povezavo med disbakteriozo in nekrozo glave stegnenice pri brojlerjih. Vzdrževanje zdravja prebavnega trakta je torej izredno pomembno, z vplivom, ki močno presega mikrobioto in izkoristek krme. Proizvodi, ki se osredotočajo na zdravje prebavnega trakta, vključno z integriteto le-tega in ravnovesjem mikrobiote, so pomembni pri preprečevanju pojava šepanja brojlerjev bakterijskega izvora. Sem spadajo probiotiki, kot je B-Act®, ki je edinstven sev bakterije Bacillus licheniformis, ki preprečuje in blaži disbakteriozo, s čimer zmanjša tveganje za pojav šepanja.

Za več informacij smo vam vedno na voljo!