PlaqueOff mačka

Ustna higiena za mačke

Skrb za zobe vašega ljubljenčka ni nič manj pomembna od skrbi za vaše zobe

Čeprav vsi vemo, da je treba skrbeti za zobe, žal večini ljubljenčkov ne posvečamo zadostne pozornosti in lahko zaradi tega trpijo.

  • Brezplačna dostava nad 200€

  • Garancija na izdelek

Kaj je ProDen PlaqueOff Animal?
To je patentiran dodatek hrani, ki vsebuje izbrane naravne morske alge – za katere je bilo s poskusi dokazano, da zavirajo nabiranje zobnih oblog in nastajanje zobnega kamna ter izboljšujejo zadah.

 Ali bo PlaqueOff odstranil obstoječi zobni kamen?
Lastniki poročajo, da se tekstura in trdnost zobnega kamna sčasoma spremenita, zato ga je laže odstraniti s ščetkanjem ali žvečenjem.

Kako hitro bodo vidni rezultati, če se odločim za uporabo PlaqueOff?
Lastniki običajno poročajo o izboljšanju slabega zadaha v tednu ali dveh. Za zmanjšanje nastajanja zobnih oblog je potrebnega nekaj več časa, običajno 8 – 12 tednov. Če ima žival veliko zobnega kamna, je za čim večji učinek morda potrebna njegova strokovna odstranitev. Potrebni čas in vidni rezultat sta lahko različna od živali do živali.

Želite izvedeti več o zdravju zob vaših ljubljenčkov?

Kaj so zobne obloge in zakaj je pomembno, da jih odstranimo?
Tako kot v naših ustih se tudi v ustih naših ljubljenčkov nenehno nabirajo obloge (plast bakterij na zobeh, dlesnih in jeziku). Obloge proizvajajo kisline in druge toksine (škodljive kemikalije), ki napadajo zobe in dlesni in povzročajo težave, kot so slab zadah, vnetje dlesni in zobni kamen. Poleg tega lahko parodontoza (bolezen dlesni) povzroči resne zdravstvene težave. Zato je tako pomembno, da se obloge redno odstranjujejo z zob naših ljubljenčkov.

Kaj je parodontoza (bolezen dlesni)?
Toksini, ki jih proizvajajo bakterije v oblogah, povzročajo vnetje dlesni (prepoznamo ga po znakih, kot so pordelost, oteklost in pogosta krvavitev). Zaradi vnetja sčasoma pride do poškodb na vlaknih, ki zobe povezujejo s čeljustno kostjo. Pogosto sledi izpadanje zob, saj vlakna ne morejo več zadrževati zoba v čeljusti. Obloge se lahko spremenijo v zobni kamen, otrdelo in poapnelo obliko obloge. Zobni kamen je nadvse ugodna podlaga za nabiranje novih oblog. Zobni kamen je trd in ga lahko običajno odstrani le veterinar, kadar je žival v splošni anesteziji.

Ali prehrana vpliva na zobne bolezni?
Prehrana je eden od dejavnikov, ki vplivajo na zdravje zob. Ljubljenčki, ki jim dajemo mehko hrano pogosteje kot trdo, imajo več zobnih oblog in zobnega kamna.

Ali so z oblogami povezana tudi druga tveganja?
Vse več je dokazov, ki povezujejo nezdravljeno parodontozo z drugimi boleznimi, denimo boleznimi srca in ledvic. Takšne težave skrajšujejo življenjsko dobo, zato je toliko bolj priporočljivo, da skrbite za ustno higieno svojega ljubljenčka.

Kako vemo, kdaj ima naš ljubljenček težave z zobmi?
Slab zadah je pogosto prvi znak, da ima ljubljenček težave z zobmi in dlesnimi. Domnevajo, da približno 85 % trajnega slabega zadaha povzroča parodontoza. Slab zadah običajno povzročajo žvepleni plini, ki jih proizvajajo bakterije v oblogah. Pogosti znaki parodontoze so dlesni, ki krvavijo med ščetkanjem ali žvečenjem, zavračanje hrane ali čezmerno slinjenje. Zaradi bolečin v ustih se lahko vaš ljubljenček tudi izogiba dotikom glave, se drži bolj zase in je zato videti potrt in manj aktiven kot običajno.

Kako pogosta je parodontoza pri mačkah in psih?
Zelo pogosta! Prizadetih je kar 85 % psov in 70 % mačk, starejših od treh let. Lastniki ljubljenčkov in veterinarji se vse bolj zavedajo pomena zdrave ustne votline, ne le zaradi ugodja živali, temveč tudi zato, ker lahko ustna obolenja vplivajo na splošno zdravje. Veterinarsko čiščenje zobnega kamna se skoraj že uvršča med najpogostejše kirurške posege.

Ali so vse mačke in psi enako podvrženi težavam z zobmi?
Nekatere pasme mačk in psov imajo več težav z oblogami in zobnim kamnom kot druge. Pasme z daljšo dlako po gobcu, kot so kodri, šnavcerji in terierji, imajo običajno več težav z zobmi. Psi majhnih pasem običajno dihajo skozi usta, večji nevarnosti pa so izpostavljeni tudi psi z globokim grizom ali zelo dolgim gobcem. Tako kot pri ljudeh so med posamezniki velike razlike.

Kako naj poskrbim, da moj ljubljenček ne bo imel zobnih oblog?
Ščetkanje zob je najboljši način odstranjevanja oblog. Najbolje je pričeti s ščetkanjem, ko je mačji ali pasji mladič star 6–8 tednov. Kljub temu ni nikoli prepozno, čeprav bo mogoče trajalo dalj časa, preden se bo vaš ljubljenček s tem sprijaznil. Ščetkanje zob bi morali izvajati vsakodnevno. Med ščetkanjem morate zagotoviti, da očistite vseh pet ploskev vsakega zoba. Bodite metodični, začnite s spodnjo čeljustjo, z nežnimi krožnimi gibi očistite celoten zob, zlasti bodite pozorni na stik med zobmi in dlesnimi.

Najustreznejša zobna ščetka je tista, ki vam omogoči dostop do vseh zob. Priporočljiva je majhna glava z vlakni srednje debeline. Druga možnost so naprstne zobne ščetke, ki jih nekateri lastniki živali laže uporabljajo.

Ali moram uporabljati posebno zobno pasto?
Zobne paste za živali so odišavljane z vonjavami, ki so všeč ljubljenčkom, s čimer spodbujajo njihovo naklonjenost ščetkanju. Nekatere vsebujejo encime ali druge sestavine, ki preprečujejo nastajanje oblog in tako krepijo učinek ščetkanja. Zobnih past, ki so namenjene ljudem, ne bi smeli uporabljati, ker vsebujejo snovi, ki niso primerne za živali.

Kaj naj storim, če se moj ljubljenček upira ščetkanju zob?
Bodite potrpežljivi, pohvalite in nagradite ga – tako bo ščetkanje zob zanj postalo zabavno.

Ali lahko s ščetkanjem odpravim slab zadah svojega ljubljenčka?
Če ima vaš ljubljenček kljub ščetkanju še vedno slab zadah, se posvetujte z veterinarjem. V redkih primerih lahko slab zadah nakazuje druge bolezni, ki niso povezane s težavami ustne higiene.

Svojemu ljubljenčku dajem žvečilne igrače in kosti; ali naj mu vseeno ščetkam zobe?
Da. Čeprav je žvečenje kosti in žvečilnih palic zabavno, vsi ljubljenčki pri žvečenju ne pritiskajo enakomerno na vse zobne površine. Če se torej zanašate na to, da si bo vaš ljubljenček čistil zobe izključno z žvečenjem, se mu lahko naberejo obloge na tistih zobeh, s katerimi ne žveči. Nekatere živali ne marajo žvečenja, zato bi morali zanje poiskati druge rešitve. Ne pozabite, da so nekatere žvečilne palice kalorično izdatne in lahko prispevajo k debelosti vašega ljubljenčka, kar je vse pogostejša težava.

Kako lahko še pripomorem k zdravju ustne votline svojega ljubljenčka?
Poskusite lahko z uporabo ProDen PlaqueOff Animal. Enostavno ga dodajte hrani za žival. Pomaga zmanjšati nabiranje zobnih oblog in nastajanje zobnega kamna in je še posebej učinkovit proti slabemu zadahu.

Moj veterinar je rekel, da moj ljubljenček potrebuje profesionalno čiščenje zob. Kaj to pomeni in kaj se bo zgodilo med tem postopkom?
S tem postopkom se z zobnih površin temeljito odstranijo zobne odloge in nanosi tršega zobnega kamna. Čiščenje se izvede tudi pod robom dlesni, česar lastniki ne morejo učinkovito opraviti. Ker je to boleč postopek, bo treba vašega ljubljenčka anestezirati. Pri starejših živalih bo vaš veterinar morda menil, da je anesteziranje prenevarno in bo morda predlagal nekirurški poseg.

Kje je PlaqueOff na voljo?
PlaqueOff je na voljo v veterinarskih ambulantah po celi Sloveniji. Tu lahko najdete vam najbližjo (karta ali seznam?).

Kako naj uporabljam PlaqueOff?
Preprosto ga enkrat na dan posujte po suhi, polsuhi ali vlažni hrani vašega ljubljenčka.

Kako dolgo traja ena posodica in koliko stane?
PlaqueOff Animal je na voljo v treh velikostih: 40-gramski je primeren za male živali, 180-gramski za večje pse ali družine z več ljubljenčki, 420-gramski pa za gospodinjstva z velikimi živalmi.

Ali katera žival ne bi smela uporabljati PlaqueOff?
PlaqueOff vsebuje morske alge in je naravno bogat z jodom. To bi lahko povzročalo težave pri živalih, ki so podvržene zdravljenju hipertiroze oziroma čezmernega delovanja ščitnice. Lastniki teh živali naj se pred uporabo posvetujejo z veterinarjem. Posvet z veterinarjem je priporočljiv tudi če je vaša žival breja ali če doji.

Pričevanja o učinkih uporabe ProDen PlaqueOff Animal

Gospa M. Knight nam je povedala, da so bili zobje njene sedemletne mačke Jessie »...v slabem stanju in veterinar je priporočil, da bi Jessie kirurško odstranili obloge...« Po zgolj mesecu dni je peljala Jessie na redni pregled k veterinarju in »...po pregledu se je izkazalo, da se je stanje njenih zob tako izboljšalo, da kirurška odstranitev oblog več ni bila potrebna...«

Gospa T. Thomas iz Godalminga v Surreyu ima šest psov, ki so stari od 5 mesecev do 5 let. Čeprav so bili njihovi zobje že preden je začela uporabljati PlaqueOff Animal v »...dokaj dobrem stanju...«, a že po enem mesecu opaža, da »...imajo zdaj manj oblog in tudi tiste, ki jih imajo, je veliko lažje odstraniti...«

Gospa D. Garner iz Northamtonshira je bila navdušena nad rezultati in je napisala: »...ko bi vsaj že prej našla ta proizvod. Veliko lažje ga je uporabljati kot zobno pasto...«

Gospa M. Grosvenor iz Wisbecha v Cambridgeshiru je približno 10 tednov dajala PlaqueOff Animal svojemu psu Vinnieju (ki je star dve leti). Napisala je: »...Zobni kamen je bil mehek in lahko sem ga odstranila. Njegovi zobje so bolj sijoči in zadah prijetnejši...«

Ime izdelka: