MASTITIS, KI GA POVZROČAJO KVASOVKE

Najpogostejše povzročitelje mastitisa lahko razdelimo na štiri skupine:

  1.          enterobakterije (E. coli in ostali koliformi),
  2.          stafilokoke (Staph. aureus in koagulaza negativni stafilokoki (CNS))
  3.          streptokoki (Str. agalactia in drugi streptokoki),
  4.          ostale povzročitelje (sem uvrščamo npr. kvasovke, alge, mikoplazme…)

 

Med ostalimi povzročitelji je pri nas kar pogost mastitis, ki ga povzročajo kvasovke.

Kvasovke so mikroorganizmi, ki so normalno prisotni v okolici živali, najdemo jih v zemlji, na rastlinah, v vodi, na sadju, na živalih… Kvasovke so izolirali tudi iz lončkov za razkuževanje vimena in z molznih enot. Zato je možno, da se kvasovke prenašajo tudi kot nalezljivi povzročitelji med molžo!  

Kvasovke niso bakterije, zato nanje antibiotiki ne delujejo. 

 

Vendar krave z dobro odpornostjo običajno ne zbolijo za mastitisom, ki ga povzročajo kvasovke. Zato kvasovke običajno niso med najpomembnejšimi povzročitelji mastitisa na kmetiji. Bolj problematične so zato, ker takega mastitisa z antibiotiki ne moremo pozdraviti.

 

Tako kot ostali mikroorganizmi tudi kvasovke vstopijo v vime skozi seskov kanal, ki je prva obrambna linija vimena. Ta pri kravah z dobro odpornostjo zadošča, da kvasovke ne povzročijo mastitisa.

Kot kažejo raziskave, kvasovke v vime najpogosteje vnesemo ob nehigienski aplikaciji antibiotikov, notranjih zapor seska ali ob drugih posegih v seskov kanal (širjenje kanala…). Ob teh posegih “preskočimo” prvo obrambno linijo.  Če ob nehigienski aplikaciji antibiotikov v vime vnesemo bakterije, jih antibiotik običajno pomori. Ne pomori pa kvasovk, ker nanje ne deluje. Tako imajo prosto pot, da se razmnožijo.

 

Kvasovke najpogosteje povzročajo kronični (dolgotrajni) mastitis. Lahko pa povzročijo tudi akutni mastitis.  Nanje pomislimo, ker se mastitis ne odziva na aplikacijo antibiotikov. Najpogosteje pride do samoozdravitve v nekaj mesecih.

 

Ob pojavljanju tega mastitisa v čredi moramo več pozornosti posvetiti zlasti higieni aplikacije antibiotikov v vime in higieni molže. 

 

Ob vsakem posegu v vime se držimo naslednjega postopka: 

- seske očistimo in posušimo, 

- seske razkužimo z razkužilom za vime, ter pustimo, da to deluje vsaj 30 sekund,

- seske obrišemo s čisto papirnato brisačo, 

- natančno očistimo in razkužimo konico seska in seskovo odprtino z alkoholnim robčkom, 

- vsak sesek razkužimo z drugim robčkom. 

delamo v sterilnih rokavicah!

Najprej očistimo in razkužimo seske, ki so od nas bolj oddaljeni, nato seske, ki so nam bližje. Aplikacijo antibiotika opravimo v obratnem vrstnem redu. 

 

 

Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.