Mastitis lahko ločimo na klinični in subklinični. Bistvena razlika med njima je, da pri kliničnem mastitisu na oko vidimo znake mastitisa, pri subkliničnem mastitisu znakov ne vidimo, ugotavljamo ga z določanjem št. SC- zato pravimo, da so somatske celice merilo za pojavnost in prisotnost oz. odsotnost subkliničnega mastitisa.

Klinični mastitis ločimo glede na resnost na tri stopnje: BLAG (I), ZMEREN (II) in HUD ali RESEN (III) (tabela 1.).

Intenzivnost mastitisa stopjnje

Zakaj je to pomembno? Intenzivnosti sprememb prilagodimo naše reakcije in ukrepe. Od intenzivnosti mastitisa je odvisen tudi način zdravljenja.

Ne glede na intenzivnost mastitisa poskušamo postaviti diagnozo, seveda skupaj z veterinarjem. Vedno bolj se uveljavljajo hitri testi, ki nam lahko v roku 24 ur dajo prve usmeritve glede povzročitelja in izbire zdravljenja.

Glede na intenzivnost kliničnega mastitis pa bo potrebno zdravljenje, kot vidimo v tabeli 2:

Ukrepi intenzivnost

V vsakem primeru, ne glede na resnost mastitisa, se priporoča uporaba protivnetnih in protibolečinskih zdravil.3 Mastitis, tudi blag, je namreč boleč, poleg tega uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil dokazano skrajša potek bolezni, zniža verjetnost, da bo obolela krava izločena zaradi mastitisa in poveča možnost ozdravitve.

Blag in zmeren mastitis, ki so ga povzročile koliformne bakterije (E.coli, Klepsiella), običajno ne zahteva antibiotične terapije. Če ga povzročajo po G+ bakterije, pa je običajno potrebno uporabiti intramamarni, lokalni antibiotik. Pri splošnih znakih (povišana telesna temperatura, izguba apetita, krava leži…), je potrebno uporabiti sistemski antibiotik. Obstaja velika verjetnost, da povzročitelj preide tudi v kri živali (septikemija).

V primeru hudega mastitisa takoj vzamemo vzorec za bakteriologijo in takoj za tem zdravimo! Lokalni antibiotik uporabimo, če gre za po Gramu pozitivnega povzročitelja.

Določanje povzročitelja in INTENZIVNOSTI mastitisa dobiva vedno večji pomen tudi zaradi potrebe za znižanje porabe antibiotikov. Z jasnim določanjem INTENZIVNOSTI mastitisa ter z uporabo diagnostičnih testov (hitrih in klasičnih), lahko znižamo porabo antibiotikov in jih uporabljamo bolj smotrno, ne da bi znižali učinkovitost zdravljenja 2,3.

 

Avtor: Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.