Pravilno zbiranje vzorcev mleka je izredno pomembno za identifikacijo povzročiteljev mastitisa. Sterilnost je pri odvzemu vzorcev mleka nujno potrebna, da preprečimo kontaminacijo z organizmi, ki so na koži, vimenu in seskih krav, na rokah vzorčevalca in v okolju. Onesnaženi vzorci mleka povzročijo napačno diagnozo, povečano delo, stroške ter zmedo. Izognemo se ji lahko z upoštevanjem spodaj opisanih postopkov.

Oprema za vzorčenje, ki jo potrebujemo, zajema sterilne rokavice, gaze ali bombažne vate, razkužilo, stojalo za epruvete, označene epruvete, seznam za vzorčenje, pisalo in alkoholni flomaster.

Pred vzorčenjem je treba epruvete označiti (z lepilnimi listki ali z alkoholnim flomastrom). Označiti je treba številko epruvete in vimensko četrt, iz katere bomo jemali vzorec mleka. Prav tako si vnaprej pripravimo seznam, na katerem morajo biti napisani osnovni podatki kmetije ter datum vzorčenja. Na seznam je treba napisati identifikacijo krave (ušesna številka, številka ovratnice, ime itn.), tako da lahko številko epruvete povežemo z identifikacijo.

 
Slika 1 in 2: Na fotografiji so vsi pripomočki, ki jih potrebujemo za vzorčenje. Epruvete so označene z zaporedno številko in vimensko četrtjo. (foto: Hana Hrovatin)


Nato si pripravimo opremo za vzorčenje. Nataknemo sterilne rokavice in gaze oziroma vate namočimo z razkužilom. Če so krave zelo umazane, si za čiščenje seskov najprej pomagamo s peno za čiščenje in razkuževanje pred molžo in papirnatimi brisačkami, s katerimi odstranimo grobo umazanijo.

Nato pa začnemo z razkuževanjem seskov z gazami oziroma vatami, napojenimi z razkužilom, in posebno pozornost namenimo konici seska. Pomembno je, da se že razkuženih seskov po nesreči (z roko, rokavom obleke ipd.) ne dotaknemo. Ko so seski čisti in razkuženi, začnemo vzorčiti mleko. Pomembno je, da se četrt, napisana na epruveti, ujema z dejansko vzorčeno četrtjo. Ob vzorčenju epruveto nagnemo za 45 stopinj, saj tako zmanjšamo možnost kontaminacije, ker umazanija, ki pada s krave (prah, dlake, blato) ne pade v notranjost epruvete. Epruveto držimo približno 3‒4 cm stran od seska in izmolzemo curke ter pazimo, da se je s seskom ne dotaknemo. Prav tako mora zamašek epruvete pred zapiranjem ostati sterilen. Epruvete napolnimo približno do tri četrtine, jih zapremo z zamaškom in postavimo nazaj v stojalo. Tako se izognemo nesrečam, kot sta razbitje ali politje epruvet. Če vzorca mleka iz določene četrti ne moremo vzeti (presušena četrt, premalo mleka), to zapišemo v zapisnik pod opombe. Pomembno je tudi, da četrti, ki so bile zdravljene z antibiotikom, ne vzorčimo, saj to vpliva na rezultat bakteriološke preiskave.


Slika 3: Na sliki je prikazano razkuževanje seskov koze. Pomembno je, da dobro očistimo kožo seska in s krožnimi gibi dobro razkužimo njegovo konico. (foto: Hana Hrovatin)

 
Slika 4 in 5: Na slikah je prikazano vzorčenje koze in krave. Pomembno je, da pri vzorčenju epruveto držimo pod 45-stopinjskim kotom glede na vime in s tem preprečimo padanje umazanije v vzorčeno mleko. (foto: Hana Hrovatin)


Ko z vzorčenjem končamo, stojalo z epruvetami postavimo na hladno. Pošiljki dodamo še seznam, kjer so izpisane identifikacije vzorčenih krav in podatki kmetije. Vzorce je priporočljivo na analizo poslati v roku dveh dni od vzorčenja, medtem pa jih moramo hraniti na hladnem. Če v tem času vzorca ni možno dostaviti, ga lahko tudi zmrznemo.

V laboratorijih pogosto uporabljajo izraz »trash in, trash out« (smeti not, smeti ven), kar pomeni, da je pravilen rezultat zelo odvisen od kakovosti vzorca, ki prispe v laboratorij. Če je vzorec kontaminiran (primer viden spodaj na sliki), rezultat bakteriološke analize ni relevanten.

 
Slika 6 in 7: Na prvi sliki je vidna kontaminacija vzorca mleka z dlako in prahom, ki sta pri vzorčenju padla s krave v epruveto. Na drugi sliki pa je viden rezultat analize kontaminiranega vzorca, kjer so kolonije bakterij prerasle ploščo s krvnim agarjem. (foto: Hana Hrovatin in dr. Andrej Pengov, VF)

ZAKLJUČEK

Pravilno zbiranje vzorcev mleka je izredno pomembno za identifikacijo povzročiteljev mastitisa. Pri odvzemu je treba paziti na sterilnost, saj onesnaženi vzorci mleka povzročijo napačno diagnozo, slabo voljo, ponovitev analize in večje stroške. Zato si je pomembno že vnaprej pripraviti vse potrebne pripomočke in se držati pravilnih postopkov vzorčenja.

 

Avtorica: Hana Hrovatin, dr. vet. med., Animalis, d.o.o.