Pomoč pri okrevanju z Viyo Recuperation, klinični primer

V začetku januarja 2014 smo v Veterinarsko ambulanto Max sprejeli psičko Gajo, mešanko večje rasti, staro 10 let. Gaja je bila ob sprejemu napihnjena, apatična, dihanje pa je bilo pospešeno. Njena lastnica je povedala, da je pred kratkim zaužila večji obrok briketirane hrane.

Med ultrazvočnim pregledom smo opazili močno povečan želodec napolnjen z zrakom. Glede na ugotovitve smo posumili na zasuk želodca. Gajo smo po stabilizaciji poskusili sondirati, vendar sonde ni bilo mogoče vstaviti, zato smo se odločili za kirurški poseg. Izkazalo se je, da so bile naše domneve pravilne. Želodec smo uspešno odvili in spraznili, potrebna pa je bila tudi odstranitev vranice, saj je bila le-ta močno povečana in otečena, opaziti pa je bilo tudi nekaj infarktov. Ko smo želodec vrnili v fiziološki položaj, smo ga tudi prišili na trebušno steno.

Gaja je po posegu dobro okrevala, le hrano je popolnoma zavračala. Pričeli smo jo hraniti po brizgi z Viyo Recuperation. Psica, ki je prej zavračala vso hrano je preparat odlično sprejela in ga naslednji dan že sama uživala. Kmalu smo ji Viyo Recuperation začeli polivati po dietni mehki hrani in pet dni po posegu je Gaja samostojno jedla. Viyo Recuperation je po mojih izkušnjah izjemno ješč, všeč pa mi je tudi njegova konsistenca zaradi katere hranjenje po brizgi ne predstavlja nobenih težav.

Nuša Schumet, dr.vet.med.