Kako izbrati najbolj primerno razkužilo za vime?

Razkuževanje vimena je pomemben del programov preprečevanja mastitisa, znižanja bakterijskega pritiska na vime, izboljšanja kondicije seskov in proizvodnje visokokvalitetnega mleka.
Uporaba razkužil po molži dokazano vsaj za 50 % zniža število novih intramamarnih infekcij in s tem število kliničnih mastitisov in subkliničnih mastitisov.
Na trgu je veliko različnih razkužil: na osnovi joda, klorheksidina, mlečne kisline, klorovega dioksida… v številnih oblikah: koncentratih, produktih pripravljenih za uporabo, v obliki spreja in kopeli, eno- in dvokomponentnih proizvodov.
Kako izbrati najbolj primeren proizvod za vašo kmetijo? Katere so ključne stvari, ki jih upoštevamo pri izberi?

 

RAZKUŽILA ZA VIME PRED MOLŽO
Čisto vime je predpogoj za učinkovito dezinfekcijo!

Proizvodi za razkuževanje vimena pred molžo morajo imeti odlično sposobnost čiščenja in hitrega razkuževanja vimena.

Uporaba proizvodov, ki vime samo razkužijo, ni priporočena. Krava v molzišče običajno ne prihajajo popolnoma čiste. Poleg tega je splošno pravilo pri razkuževanju: najprej očisti, potem razkužuj! Bakterije se skrivajo pod umazanijo na seskih. Če te ne odstranimo, jih razkužilo ne doseže. Umazanija tudi negativno vpliva na delovanje razkužil. Večini razkužil se v prisotnosti organskih snovi zmanjša razkužilna moč.
Koža (seskov in rok) je groba, razpokana in zgubama površina. Na njej se bakterije z lahkoto razmnožujejo in pritrdijo. Direkten nanos razkužil, brez predhodnega čiščenja, ne bo uničil bakterij, ki so zasidrane v gubah in zaščitene s plastjo umazanije. S pravilnim čiščenjem vimena pred molžo pa jih odstranimo.
Z uporabo čistilnih sredstev (površinsko aktivnih snovi) razmehčamo umazanijo in jo skupaj z bakterijami nato z brisanjem vimena pred natikanjem molznih enot odstranimo tudi iz gub in razjed.

 

ALI JE MOŽNO ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE SESKOV PRED MOLŽO OPRAVITI V ENEM KORAKU?
Je. Vendar mora imeti proizvod, ki ga uporabljamo, odlične lastnosti čiščenja in hitre dezinfekcije. Primer je uporaba mlečne kisline, ki hitro razkužilno deluje, v prisotnosti anionskih in kationskih površinsko aktivnih snovi, v koncentraciji višji od 3 %, v 30 sekundah.

KAKO PREPOZNAMO DOBER PROIZVOD ZA VIME PRED MOLŽO?
Pomemben je rezultat: kako enostavno po nanosu pene odstranimo umazanijo. Če se proizvod dobro peni, pena v lončku pa je stabilna, je to dober znak, da vsebuje aktivne snovi, ki bodo učinkovito odstranile umazanijo s seskov. Redno čiščenje vimena pred molžo seveda omogoča, da so seski na splošno bolj čisti.

Uporaba pene Kenopure

POMEMBNA JE, DA V MLEKU NI ZAOSTANKOV
Izrednega pomena je tudi, da proizvod za vime pred molžo v mleku ne pušča reziduov.
Dokazano je bilo, da uporaba joda za razkuževanje vimena pred molžo v mleku poveča vsebnost joda v mleku.

NEGOVANJE VIMENA- KONDICIJA SESKOV
Pomembna lastnost proizvodov za vime pred molžo je tudi negovanje seskov: s tem izboljšamo kondicijo seskov, seski so gladki in voljni. Tako se na njih nabira manj umazanije, nanje se prilepi manj bakterij… in vedno lažje jih čistimo.

 

RAZKUŽEVANJE VIMENA PO MOLŽI
Za razkuževanje po molži so na voljo številne aktivne snovi in številne oblike proizvodov: za pomakanje, pršenje vimena, ročno, polavtomatsko in avtomatsko razkuževanje.

KAKO IZBRATI NAJBOLJŠO REŠITEV ZA VAŠO KMETIJO?
KONDICIJA SESKOV JE NA PRVEM MESTU!

Kondicija seskov, mehka, voljna koža seskov, je izrednega pomena za preprečevanje infekcij vimena in rasti bakterij na seskih. Konica seska in koža seska sta med laktacijo pod velikih pritiskom: molzne gume, vakum, različni vremenski pogoji: vlaga, suh zrak, mraz…za kožo seskov predstavljajo velik stres. Zato se pred izborom razkužila za vime najprej vprašamo: kakšna je kondicija seskov in konic seskov? Suha koža in razcveteli seski (hiperkeratoza) kličejo po proizvodu, ki neguje seske.
Proizvodi, ki vsebujejo 5000 ppm klasičnega joda ne morejo vsebovati dovolj emolienta, da bi ta preprečil sušilni učinek joda v proizvodu. Zato je pomembno da vemo, v kakšni obliki je aktivna snov v proizvodu in koliko negovalnih snovi, emolientov, ta vsebuje.
Kadar imamo na kmetiji težave s kondicijo seskov izberemo proizvod, ki vsebuje veliko emolientov in aktivno snov, ki je nežna za kožo. V teh primerih so prva izbira proizvodi, ki vsebujejo klorheksidin in mlečno kislino, ker sta ti dve substanci zelo nežni za kožo.

VISKOZNOST PROIZVODA
Viskoznost vpliva na kontaktni čas proizvoda in seska. Kondicija kože seska bo boljša, če bo ta daljši čas v stiku z nežnim in vlažilnim proizvodom in slabša, če bo dolgotrajno v stiku z agresivnim produktom. Zato se priporoča, da se visoko koncentrirane formulacije, ki temeljijo na potencialno dražečih, agresivnejših razkužilih na seske nanaša s pršenjem, ki vedno pomeni krajši kontaktni čas. Na drugi strani spektra so proizvodi, ki tvorijo film (na osnovi polimerov), in omogočajo fizično bariero. Te proizvode zlasti priporočamo v primerih ko okolje, nastilj, ležišča… niso optimalni. Umazanija se tako prilepi na film, ne na kožo. Tako jo pred naslednjo molžo tudi lažje odstranimo.
Viskoznost proizvoda pomembno vpliva tudi na porabo razkužila: na eni strani preveč tekoča razkužila kapljajo s seskov in je zato poraba na kravo na laktacijo višja, na drugi strani pa je poraba višja tudi pri proizvodih, ki delajo debelejši film.

 

FORMULACIJE PRIMERNE ZA POSEBNE VREMENSKE RAZMERE
V določenih vremenskih razmerah je potrebno biti posebej pozoren na to, katero formulacijo uporabljamo. Pozimi, ko so temperature pod ničlo in v primeru hladnega vetra moramo uporabljati proizvod, ki se hitro posuši (npr. proizvodi na osnovi alkohola).

SPEKTER DELOVANJA IN RAZKUŽILNA MOČ

V primerih, ko nimamo težav s kondicijo seskov izberemo proizvode z aktivnimi snovmi, ki imajo močne dezinfekcijske (oksidacijske) lastnosti, kot sta jod in klorov dioksid. Obe aktivni snovi imata širok spekter delovanja, delujeta na bakterije in na viruse (ki povzročajo bradavice na seskih), ter na alge (občasno povzročajo mastitis, Prototheca).
Tudi proizvodi na osnovi teh aktivnih snovi se med seboj razlikujejo po količini emolientov in »nežnosti« za kožo, po viskoznosti in porabi.

ZAKLJUČEK
Razkuževanje vimena po molži dokazano vsaj prepolovi število novih intramamarnih infekcij. Pri izbiri proizvoda za razkuževanje po molži upoštevamo kondicijo kože seskov in vimena ter razmere v hlevu, količino emolientov, nežnost proizvoda za vime, viskoznost in porabo proizvod na laktacijo ter spekter delovanja in razkužilno moč formulacije.

 

 

Zbral in priredil:
Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.